Pouring- tekniikkaa vedellä?

Pakkaspoika 30x24cm

Pouring- tekniikasta puhutaan usein yhtenä tapana kaataa maalit kanvaasille, mutta todellisuudessa acrylic pouring eli kaatomaalaus tai akryylikaato on yläotsikko monille erilaisille, toisistaan poikkeaville tekniikoille. Valitusta tekniikasta riippuu, miten maalit tulee ohentaa ja mitä apuaineita siinä kannattaa käyttää.

Hentoja turkooseja kuplia

Akryylimaali on vesiohenteista ja sisältää jo itsessään sidosaineita. Siksi maalin ohentaminen pelkällä vedellä on hyvinkin mahdollista. Mikäli vettä tulee suhteessa maalin määrään liian paljon, sen joustavuus voi kärsiä. Silloin siihen voidaan lisätä Pouring Mediumia, joka on sidosaineita sisältävä apu- tai lisäaine. Yksinkertaistettuna voidaankin sanoa, että Pouring Medium korvaa maalissa olevan liiman määrää maalien värejä muuttamatta.

Kuppi nurin! Kaatomaalauksen opas

Kuppi nurin! Kaatomaalauksen opas sisältää kaatomaalauksen perusteita ja kuvitetut ohjeet kymmeneen erilaiseen kaatotekniikkaan. Nämä voidaan toteuttaa vedellä ohennettuina. Kirjassani olen jaotellut maalit kolmeen eri paksuuteen: maitoon, piimään ja juoksevaan hunajaan.

Maito on pelkällä vedellä hyvin ohueksi ohennettu maali. Tätä maalinpaksuutta käytetään puhallustekniikassa. Puhallustekniikka jakautuu kolmeen erilaiseen puhallusmenetelmään, suulla, pillillä tai hiustenkuivaajalla tehtävään puhallukseen. Oman kokemukseni mukaan toivottu pitsimäinen kuvio saadaan aikaan ohennetun akryylimaalin ja liikkeen yhteisvaikutuksesta ilman apuaineita.

Meren pitsiä by Tomi

Piimä on keskipaksu maali, joka sopii useimpiin kaatomaalaustekniikoihin. Esimerkiksi kuppi nurin- (flip cup), ilmapallosuukko- (balloon kiss) tai avokuppitekniikka (open cup technique) ovat ”piimätekniikoita”. Keskipaksu maali voidaan ohentaa pelkällä vedellä tai lorauttaa sekaan Pouring Mediumia. Näissä tekniikoissa solumaiset muodot nousevat usein pääosaan. Niitä aikaansaadaan varmimmin lisäämällä maaleihin muutama tippa silikoni- tai kookosöljyä ja kuumentamalla maalauksen pintaa liekittimellä tai kuumailmapuhaltimella.

Kolmas maalinpaksuus on juokseva hunaja. Sitä käytetään esimerkiksi rinkulatekniikoissa (ring pour) ja siipitekniikassa (wing pour). Nämäkin tekniikat ovat mahdollisia pelkällä vedellä ohennetulla maalilla, mutta Pouring Mediumin käyttö on suositeltavaa. Se auttaa värejä pysymään kuosissaan ja tekee paksusta maalipinnasta sekä joustavan että halkeilemattoman maalin kuivuessa. Pouring Medium lisää myös maalin kokonaismäärää, joten maalia itseään kuluu luonnollisesti vähemmän.

Maaliskuun blogissa kirjoitan erityyppisten akryylimaalien käytöstä kaatomaalauksissa. Lue artikkeli tästä.

Lue myös Mitä Floetrol on?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *