Akryylimaalit kaatomaalauksissa

Kuva: Pixabay

Kaatomaalaustekniikoissa käytetään akryylimaaleja. Akryylimaalit ovat vesiliukoisia, erilaisille maalauspohjille sopivia helppokäyttöisiä maaleja, jotka muuttuvat kuivuessaan pysyviksi. Ne koostuvat pigmenteistä ja sidosaineista, joiden suhteet ja laatu vaihtelevat suuresti.

Akryylimaalit ohennettuina

Sivellinmaalauksessa käytetään monesti ”heavy body”- maaleja, jotka ovat nimensä mukaisesti koostumukseltaan paksuja ja hyvin pigmenttipitoisia akryylimaaleja. Perusmaalit ovat ”medium body” ja uusimpina tulokkaina ”soft body”- maalit, jotka ovat tavallista ohuempia akryylimaaleja. Vielä löytyy erilaisia akryylipohjaisia askartelumaaleja ja ”ready mix”- maaleja, joiden pigmenttipitoisuus jää arvailujen varaan. Tosin jotkut ”ready mix”-maalit ovat valmistetut erityisesti pouring-tekniikoita varten, joten niitä ei tarvitse ohentaa kuten perusakryylimaaleja. Tästä voitkin jo päätellä, että kyseessä on melkoinen maaliviidakko.

Akryylimaalien sekoitussuhteet riippuvat siis siitä, minkä tyyppistä maalia sinulla on. Eri merkkisiä akryylimaaleja voi hyvin sekoittaa ja käyttää keskenään. Tärkeintä kaatomaalauksissa on saada sekoitettua maalit koostumukseltaan samanlaisiksi riippumatta siitä, millä aineilla ohennat tai muokkaat maaleja.

Akryylimaalit valmiina kaatoon

Kaatomaalauksiin voi tehdä erilaisia efektejä lisäämällä metallivärejä, helmiäistä tai neonvärejä. Silikoniöljyllä saadaan aikaiseksi pieniä solumaisia kuvioita ja emalimaaleilla (ei juurikaan saatavilla Suomesta) meduusamaisia palleroita. Alusmaalina käytetään joskus talomaaleja tai kalustemaaleja. Kaikkia maaleja tai välineitä ei ole saatavilla Suomesta, mutta pyrin itse käyttämään ostoksiini mahdollisimman paljon kotimaisia liikkeitä ja eurooppalaisia tuotteita. Kaatomaalauksessa pidän eniten Royal Talensin Amsterdam akryylimaaleista. Ne ovat hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä ja kestävät vedellä ohentamista hyvin (tämä ei ole maksettu mainos vaan pelkkä mielipide).

Pieniä 15x15cm kaatomaalauskokeiluja

Sait varmasti jo käsitystä siitä, miten monipuolisesta ja innostavasta, mutta myös loputtoman kokeilevasta taiteenlajista kaatomaalauksessa on kyse. Kokeilemalla löydät omat lempiakryylisi ja -tekniikkasi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *