Kaatomaalauksiin sopivista akryylimaaleista

Kuva: Pixabay

Akryylimaalit ovat vesiliukoisia, erilaisille maalauspohjille sopivia helppokäyttöisiä maaleja, jotka muuttuvat pysyviksi kuivuessaan. Ne koostuvat pigmenteistä ja sidosaineista, joiden suhteet ja laatu vaihtelevat suuresti.

Akryylimaaleja ohennettuina

Sivellinmaalauksessa käytetään monesti ”heavy body”- maaleja, jotka ovat nimensä mukaisesti koostumukseltaan paksuja ja hyvin pigmenttipitoisia akryylimaaleja. Perusmaalit ovat ”medium body” ja uusimpina tulokkaina ”soft body”- maalit, jotka ovat tavallista ohuempia akryylimaaleja. Vielä löytyy erilaisia akryylipohjaisia askartelumaaleja ja ”ready mix”- maaleja, joiden pigmenttipitoisuus jää arvailujen varaan. Tosin jotkut ”ready mix”-maalit ovat valmistetut erityisesti pouring-tekniikoita varten. Tästä voitkin jo päätellä, että kyseessä on melkoinen maaliviidakko.

Maalien sekoitussuhteet riippuvat siis siitä, minkä tyyppistä maalia sinulla on. Eri merkkisiä maaleja voi hyvin sekoittaa ja käyttää keskenään. Tärkeintä on saada sekoitettua maalit koostumukseltaan keskenään samanlaisiksi riippumatta siitä, tapahtuuko ohentaminen pelkällä vedellä, pouring mediumia ja/tai Floetrolia apuna käyttäen.

Onkohan tämä nätti kuppi puoliksi täysi vai puoliksi tyhjä? 😁

Kaatomaalauksiin voi tehdä erilaisia efektejä lisäämällä metallivärejä, helmiäistä tai neonvärejä. Silikoniöljyllä saadaan aikaiseksi pieniä solumaisia kuvioita ja emalimaaleilla meduusamaisia palleroita. Alusmaalina käytetään joskus talomaaleja tai kalustemaaleja. Vaikka kaikkia maaleja tai välineitä ei ole saatavilla Suomesta, pyrin käyttämään ostoksiini mahdollisimman paljon kotimaisia liikkeitä ja eurooppalaisia verkkokauppoja. Kaatomaalauksessa pidän eniten Royal Talensin Amsterdam maaleista. Ne ovat hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä ja kestävät vedellä ohentamista hyvin (tämä ei ole maksettu mainos vaan pelkkä mielipide).

Pieniä 15x15cm kaatomaalauskokeiluja

Sait varmasti jo käsitystä siitä, miten monipuolisesta ja innostavasta, mutta myös loputtoman kokeilevasta taiteenlajista kaatomaalauksessa on kyse. Kokeilujen myötä löydät omat lempituotteesi ja -tekniikkasi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *