Kaatomaalaus ja kierrätys

Neljä eri väristä roskakoria
Kierrätys on kaikkien etu (Kuva: Pixabay)

Elämme aikaa, jolloin tietoisuus ihmisten aiheuttamasta kuormasta luonnolle ja sitä kautta myös ihmisten itsensä hyvinvoinnille on lisääntynyt huimasti. Koska kaatomaalauksessa käytetään runsasta ohennettua akryylimaalia, on erityisen tärkeää luoda toimintatapoja, joista syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Kun kierrätysasiat ovat kunnossa, on parempi mieli maalailla. Usein kierrätys on säästöä myös omalle kukkarolle.

Alle listatuilla ohjeilla pääset kierrätysasiassa pitkälle:

 • Aseta maalaustilaasi erilliset jäteastiat puhtaalle muoville (energia), pahville, sekajätteelle ja vaaralliselle jätteelle.
 • Vähäisen määrän maalijätettä (=alle 2 cm kuivunutta maalia) voi laittaa sekajätteeseen.
 • Suuremmat maalimäärät sekä lakka- tai vernissavälineet, lajitellaan vietäviksi vaarallisten aineiden keräyspisteille.
 • Hanki maalien sekoittamista varten silikonisia kuppeja tai ohutkärkisiä muovipulloja. Voit käyttää myös puhtaita lasipurkkeja ja esimerkiksi ketsuppi- tai shampoopulloja.
 • Kertakäyttöisiäkin tarvikkeita kuten puisia sekoitustikkuja voit käyttää useampaan kertaan, kun pyyhit niistä suurimmat maalit sekajätteeseen.
 • Välineet on hyvä pestä erillisessä astiassa. Kun vesi on tasaantunut, voit kaataa sen varovasti viemäriin. Kerää astian pohjalle jäänyt maalijäte sekajätteeseen.
 • Maaleja tai niiden lisäaineita ei pidä koskaan kaataa viemäriin eikä luontoon.
 • Kerää kanvaasilta yli valuneet maalit kuppiin ja käytä ne seuraavassa työssäsi esimerkiksi alusmaalina. Hienosti kuvioitunutta kuivunutta maalia voi käyttää askartelumateriaalina.
 • Ohennettu akryylimaali säilyy useita päiviä käyttökelpoisena pullossaan tai kupissaan, jos se on peitetty hyvin kannella tai kelmulla. Kelmujakin voi käyttää useampaan kertaan.
 • Maalaa vanhojen kanvaasien päälle uudestaan. Voit löytää hyviä maalauspohjia kirppareiltakin.
Jämämaalien kierrätystä minitauluiksi

Kirjassani Kuppi nurin! Kaatomaalauksen opas olen pyrkinyt painottamaan ekologista maalaustapaa. Olen vinkannut ideoita, jotta voitaisiin käyttää jo valmiiksi kotoa löytyviä välineitä. Tärkeää on myös mitata maalimäärät oikein, jotta hukkamaalia syntyisi mahdollisimman vähän. Tilaa oma kappaleesi tästä.

Pst! Käy kurkkaamassa Harjulan Kansalaisopiston kevätnäyttelyä 2022–2023 tästä. Ensimmäistä kertaa mukana myös kaatomaalauksia!

KirkasHetken blogi pitää julkaisutauon kesä-elokuun. Syksyllä alkavista kursseista päivitän tietoa uutisia– sivulle heti, kun sitä on saatavilla. Seuraa siis sivustoa tasaisin väliajoin.

Ihanan luovaa kesää kaikille!!

2 kommenttia

 1. Kiitos loistavista vinkeistä ja ohjeista. Mitä suurenmoisinta kekseliäisyyttä maalien käyttöön. Osaa näistä voi soveltaa myös sisäseinien maalaukseen. Nyt kaikki maalarit säästämään, kierrättämään ja käyttämään myrkyttömämpiä maaleja.

  1. Kiitos kommentista Pirkko. Kaatomaalausten alusmaalina voidaan käyttää talomaalia/remonttimaalia, joten samoja vinkkejä voi varmasti käyttää. Muoviton maali saattaa olla vielä melko kallista ja toisaalta maalin lisä/apuaineetkin voivat sisältää myrkyllisiä ainesosia. Tiedon jakaminen on tärkeää sekä akryylitaidemaalauksessa että seinämaalaamisessa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *