Neurografiikka

Neurografiikkaa geelikynillä ja värikynillä mustalle paperille

Neurografiikka on psykologian tohtori Pavel Piskarevin luoma taideterapeuttinen menetelmä, jonka ideana on sekä poistaa sisäisiä rajoituksia että muuttaa ajatuksia ja tunteita piirtäen. Tarkoitus on vastustaa haluaan vetää viivoja johonkin suuntaan tai määrätyn muotoiseksi ja siten luoda uusia reittejä hermosolujen välille.

Itselläni ei ole taideterapeutin koulutusta, joten en ota kantaa neurografiikan toimivuuteen terapiamenetelmänä. Tekniikalla luodut kuviot ovat kuitenkin erittäin kiehtovia, mielestäni jopa maagisia. Itselleen ominaisten valintojen vastustaminen tietoisesti on erilainen ja kiinnostava lähtökohta taiteelle. Monet ovat alkaneetkin luoda taidetta tekniikkaa käyttäen ilman sen terapeuttista ulottuvuutta.

Mikäli haluat nimittää työtäsi neurograafiseksi taiteeksi, on siinä huomioitava määrätyt reunaehdot:

  • Aloita piirtämään viivoja tussilla (permanent) hitaasti paperin reunasta kohti vastakkaista reunaa. Neurograafinen viiva ei voi olla suora, käyrä tai määrättyä kuviota toistava, sillä sellaiset eivät ole oman mielen vastustamisen tulosta.
  • Kun viivat ovat valmiit, niiden risteyskohdat tulee pyöristää niin, etteivät risteykset aikaansaa kulmia.
  • Risteyskohtiin voi piirtää ympyröitä siten, että ne osuvat pyöristettyyn risteykseen. Jos viivasi eivät muodosta risteyksiä, voit piirtää ympyröitä niin, että risteyksiä muodostuu.
  • Viimeistelyvaiheessa voit paksuntaa viivoja tai lisätä värejä värikynillä tai liiduilla. Vaihtoehtoisesti voit maalata paperin ensin esimerkiksi vesiväreillä ja tehdä neurograafiset kuviot maalauksen päälle.

Tein erään kaatomaalaukseni päälle neurografiikkaa akryylitusseilla ja nimesin sen Kompassiksi (70x50cm). Kuva siitä päätyi runoilija Tuija Idänpirtin kirjalle kansikuvaksi. Klikkaa runokirjan ”Tauko hälyssä” esittelyyn tästä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *