Kilpi vai pyörre?

Shield of God 70x50cm
Vastavärit ja hopeaa. Mielenkiintoinen matkustava rinkula.

Yksi hauskimpia akryylimaalauksen kaatotekniikoita on rinkulamaalaus. Tekniikka on kilvissä ja pyörteissä sama, mutta olen nimennyt kuperiksi mieltämäni maalaukset kilviksi ja koverat pyörteiksi. Sanonnat kuten ”kolikolla on kaksi puolta” tai ”riippuu kummalta puolelta katsoo” kuvaavat ajatusta hyvin.

Galleriassa esittelykuvanakin ollut Shield of God (yllä) on suojeleva maalaus. Se on 70x50cm kokoinen tilaustyö, jonka värit on valittu asiakkaan toiveen mukaan: alusmaali on musta ja rinkulan värit kulta, violetti ja valkoinen. Tämän tyylinen maalaus sopii esimerkiksi makuuhuoneeseen sängyn yläpuolelle unta suojaamaan.

Kolmen rinkulan pyörre-maalaus voi olla hankala toteutettava, jos pyörteet kallistuvat toistensa päälle.

Kun aloittelet rinkulamaalausta, mieti, mitä haluat viestiä maalauksellasi. Tekeekö mielesi luodaa turvan tuntua kilven lailla vai olisiko aika syöstä negatiivisia ajatuksia pyörteen syvyyksiin? Ehkä haluatkin maalata punavalkoisen perinteisen tikkarin lapsen huoneeseen tai mustan, harmaan ja valkoisen sävyjä olohuoneeseen. Väriyhdistelmiä on lähes rajattomasti.

Valitut värit laimennetaan vedellä (tai lisäaineilla) paksuisiksi (kuten juokseva hunaja). Hyvän sekoituksen jälkeen maalit kaadetaan kerroksittain samaan kuppiin. Kerroksittainen maali jatkaa matkaansa nauhana maalauspohjan keskelle, minimaalisesti pyörittävin ranneliikkein. Jotta rinkulaa on helpompi laajentaa haluttuun muotoon maalauspohjalla, rinkulaa ympäröivä alue sivellään alusmaalilla.

Veden pyörre on upea ja pelottava.

Ohessa on muutama esimerkki erilaisista rinkulamaalauksistani. Punaisessa ”matkustavassa rinkulamaalauksessa” rinkula muuttuu kulkiessaan spiraaliksi. Sini-punasävyiseen maalaukseen on kaadettu kolme erillistä rinkulaa. Se tuo mieleeni satelliittikuvan pyörremyrskystä. Alimmainen vihreä muistuttaa veden pyörrettä, jossa valkoinen kuohu korostaa virtausta.

Pyörteistä kuviota on luonnossa monessa muussakin paikassa kuin vedessä. Esimerkiksi kotiloissa tai joidenkin kasvien kuten saniaisten kasvuaiheissa näkyy pyörteitä. Löytyypä sellainen monen ihmisen takaraivostakin.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *